Μαθητές της νύχτας, μαχητές της ημέρας


Άρθρο του Κώστα Κεφαλογιάννη στο Prisma News


Το τυπικό σκέλος του πράγματος έχει ως εξής: Ξεκίνησαν οι εγγραφές μαθητών στο 4ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Ηρακλείου (ΕΠΑΛ). Πρόκειται για ένα σχολείο που απευθύνεται κυρίως σε ενήλικους εργαζόμενους μαθητές. Δικαίωμα εγγραφής στην Α' τάξη έχουν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα και οι άνεργοι, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Γυμνασίου. Οι απόφοιτοι Γενικού ή Ενιαίου Λυκείου γράφονται απευθείας στην Β' Τάξη Σπουδών και παρακολουθούν μόνο μαθήματα ειδικότητας.

Το ουσιαστικό σκέλος εντούτοις δεν περιγράφεται τόσο απλά. Επί δεκαετίες ολόκληρες τα λεγόμενα νυχτερινά σχολεία ήταν εγκλωβισμένα σε φήμες και διαδόσεις που τα αδικούσαν. Παραβατικές συμπεριφορές, μαθητές με μικρές δυνατότητες, μιζέρια, φτώχεια και γαρύφαλλο. Κάπως έτσι έβλεπαν τη μάθηση της νύχτας οι –ας πούμε – προνομιούχοι της ημέρας.

Ωστόσο η αλήθεια ήταν εντελώς διαφορετική. Τα εσπερινά λύκεια δεν φιλοξενούσαν ...εγκληματίες, ούτε παιδιά που δεν έπαιρναν τα γράμματα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων συνέβαινε το αντίθετο: Φιλοξενούσαν ανθρώπους του μεροκάματου, έξυπνους και αποφασισμένους να παλέψουν διπλά και τριπλά για να αποκτήσουν ό,τι ο περισσότερος κόσμος εξακολουθεί να σνομπάρει: Μόρφωση.

Το 4ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου δεν είναι  το μοναδικό εσπερινό λύκειο της πόλης. Είναι πάντως ένα – εξαιρετικό – σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Προσφέρει δηλαδή μια δεύτερη ευκαιρία στην κατάρτιση ακόμα και την επαγγελματική αποκατάσταση (το απολυτήριό του είναι ισότιμο του λυκείου και ταυτόχρονα αναγνωρισμένο επαγγελματικό πτυχίο που δίνει δικαίωμα ευνοϊκότερης πρόσβασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ) σε όσους εγκατέλειψαν τα θρανία νωρίς, συνήθως για λόγους ανωτέρας βίας.

Οι μαθητές του, αποτελούν μια μικρή κοινωνιολογική έρευνα για τη Ελλάδα του 2014. Θα συναντήσετε παιδιά είκοσι χρονών που μετάνιωσαν για την αβλεψία τους να τα παρατήσουν με την πρώτη δυσκολία και έσπευσαν να διορθώσουν το λάθος τους. Επιτυχημένους επαγγελματίες που χρειάζονται το χαρτί για τυπικούς λόγους. Γκριζομάληδες που κουβαλούσαν πάντα ως αγκάθι μέσα τους το ότι δεν πήραν απολυτήριο. Μετανάστες. Σκληρά εργαζόμενους. Ανέργους. Εικοσάρηδες. Πενηντάρηδες.

Κοινό στοιχείο τους: Η αισιοδοξία και η μαχητικότητα. Έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες. Έχουν βγει στη ζωή. Δεν κουβαλούν την αφέλεια και την αθωότητα των παιδιών. Κουβαλούν όμως ωριμότητα και αποφασιστικότητα. Κι αυτό τους καθιστά ακόμα καλύτερους μαθητές. Και το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ηρακλείου φροντίζει να τους παρέχει τις συνθήκες για να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο, σε όλα.

Πέρα από τις 10 ειδικότητες σε 5 σύγχρονους τομείς σπουδών (Δομικών Έργων – Ηλεκτρολογίας – Μηχανολογίας – Οικονομίας & Διοίκησης – Πληροφορικής & Δικτύων Υπολογιστών) διαθέτει επίσης: Κοινωνικό Παντοπωλείο για τους μαθητές, Ταμείο αλληλοβοήθειας, Τράπεζα εθελοντικής αιμοδοσίας, Μουσική Ομάδα, Θεατρική Ομάδα, Ομάδα Ανακύκλωσης, Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας, Δανειστική Βιβλιοθήκη

Κυρίως διαθέτει προσωπικό που αγαπάει τη δουλειά του. Και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, το παλεύει, δεν το βάζει κάτω. Όπως ακριβώς οι μαθητές και τα όνειρα τους, των οποίων των 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ηρακλείου φιλοδοξεί να γίνει η στέγη και ίσως το εφαλτήριο για την υλοποίηση τους...

* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φοίτηση στο 4ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο, μπορεί να επικοινωνήσει κάνεις στο τηλέφωνο 2810-320770 ή στη διεύθυνση: Ελευθερίου Σκεπετζή 31, Κηπούπολη, Ηράκλειο και στο esperino.gr,