✔ Κοινωνικό Παντοπωλείο του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ηρακλείου Κρήτης




✔ Ραδιοφωνική συνέντευξη του συναδέλφου εκπαιδευτικού Μιχάλη Παπουτσάκη στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ 103,7 FM (5-1-2013)



Διαβάστε το δημοσίευμα: ✔ Μαθητές του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ μάζεψαν είδη πρώτης ανάγκης για να τα διαθέσουν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη







Σχολείο:  4ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης (www.esperino.gr)
Δράση: Λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου
Αριθμός μαθητών που συμμετέχουν: 25 μαθητές ασχολούνται σε τακτική βάση
Στοιχεία Επικοινωνίας:
4ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Ηρακλείου
Διεύθυνση:  Ελευθερίου Σκεπετζή 31, Κηπούπολη, ΤΚ 713 07, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνο: 2810-320770 (μετά τις 6 μ.μ.)
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός:  Χριστίνα Δρακάκη

Περιγραφή της δράσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου:

Το 4ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Ηρακλείου (www.esperino.gr), με το σύνθημα «Φοιτήστε παράλληλα με τις υποχρεώσεις σας και αλλάξτε τη ζωή σας», απευθύνεται κυρίως σε ενήλικους εργαζόμενους ή άνεργους μαθητές («Μαχητές της μέρας, μαθητές της νύχτας» τους χαρακτηρίζουμε), οι οποίοι επιθυμούν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό τους για μάθηση. Το ωράριο λειτουργίας του Σχολείου είναι καθημερινά 18:30 – 23:00.

Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε αφιέρωμα το 2010 είχε γράψει για το Σχολείο μας: «Πολλοί θεωρούν ότι οι μαθητές των νυχτερινών είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Κι όμως εδώ στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ηρακλείου συναντήσαμε ανθρώπους τεράστιας αξίας»

Στο Σχολείο μας είναι εγγεγραμμένοι φέτος περίπου 650 ενήλικοι εργαζόμενοι ή άνεργοι μαθητές, με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη (έχουμε όμως και μαθητές άνω των 60 ετών), που παρακολουθούν μαθήματα σε 12 επαγγελματικές Ειδικότητες από 6 Τομείς Σπουδών.

Επιδίωξη του Σχολείου είναι να αναδείξει με κάθε τρόπο τις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες του κάθε μαθητή κάνοντάς τον ενεργό συμμέτοχο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και εκτός από τη γνωσιακή και επαγγελματική βελτίωση, το Σχολείο επιζητεί να συμβάλλει σημαντικά και στην προσωπική και κοινωνική υποστήριξη και ανάπτυξή τους.

Οι μαθητές μας, κατά κανόνα ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με σοβαρά επαγγελματικά, οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα. Το ποσοστό των ανέργων ενήλικων μαθητών του Σχολείου μας ξεπερνάει τα τελευταία χρόνια το 50% και ως εκ τούτου ένα από τα βασικά ζητήματά μας είναι η οικονομική δυσχέρεια των μαθητών μας.

Επιπρόσθετα, πάρα πολλές μαθήτριές μας είναι μητέρες χωρισμένες, εγκαταλελειμμένες ή άγαμες, που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης και ανατροφής των παιδιών τους.

Για να στηρίξουμε τις οικογένειες των αδύναμων οικονομικά μαθητών μας, έχουμε ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια τη λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, που στεγάζεται σε αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη με ράφια και ψυγείο για τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Όλη η διαχείριση των τροφίμων και η συστηματική διανομή τους γίνεται από ομάδα μαθητών, με τον συντονισμό 3 εκπαιδευτικών.

Ο εφοδιασμός με τρόφιμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου μας στηρίζεται στις ακόλουθες δράσεις:

• Προσφορά σε είδος από μαθητές αγρότες ή κτηνοτρόφους
• Δωρεές τροφίμων από τοπικές επιχειρήσεις της πόλης μας, στις οποίες διαρκώς απευθυνόμαστε ή στις οποίες εργάζονται μαθητές του Σχολείου μας
• Διοργάνωση Χριστουγεννιάτικου και Πασχαλινού Παζαριού δώρων από τους μαθητές.
• Τακτικός οικονομικός έρανος μεταξύ κυρίως των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών
• Δωρεές σε μνημόσυνα συγγενών των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας

Η παράδοση των τροφίμων στους οικονομικά αδύναμους μαθητές γίνεται σε ώρες εκτός λειτουργίας του Σχολείου, για να διατηρηθεί η εχεμύθεια και να ξεπεραστεί η κοινωνική συστολή όσων μαθητών δεν επιθυμούν να εξωτερικεύσουν την οικονομική δυσχέρειά τους.

Η υλική και ηθική στήριξη που παρέχει το Σχολείο μας στους ενήλικους μαθητές μας, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε όσους έχουν ανήλικα παιδιά, αποτελεί βασικό συστατικό της λειτουργίας του Εσπερινού Σχολείου μας και του ισχυρού κοινωνικού ρόλου που διαδραματίζει στην πόλη μας.