✔ Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ στην Καππαδοκία της Τουρκίας μέσω του προγράμματος Erasmus+



Στην Καππαδοκία της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε η 3η διαπολιτισμική συνάντηση των χωρών-εταίρων του προγράμματος Erasmus KA2 με τίτλο “Teaching and Learning with ICT. Το διάστημα από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου, 2 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί (Δανασής Κωνσταντίνος, Φαρσάρης Ιωάννης) του Τομέα Πληροφορικής του 4ου Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Ηρακλείου επισκέφτηκαν την πόλη Γκιουλσεχίρ της Καππαδοκίας μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.








Σε ένα σύγχρονο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έγινε θερμή υποδοχή από τους Τούρκους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ξεναγήθηκαν στους πλήρως εξοπλισμένους χώρους του σχολείου και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν και συμμετείχαν  τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στη διενέργεια σχεδίων δράσης. Ακολούθησε γεύμα με παραδοσιακή μουσική και τοπικά εδέσματα.

Στα πλαίσια του προγράμματος, μια καθηγήτρια Βιολογίας του Σχολείου πραγματοποίησε πρότυπη διδασκαλία σε τάξη μέσω διαδραστικού πίνακα (interactive board) με χρήση διαδικτυακών εφαρμογών της εμπλουτισμένης εκπαιδευτικής πύλης του Υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας. Οι μαθητές από την Πολωνία παρουσίασαν εφαρμογές από το εκπαιδευτικό λογισμικό MATLAB.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των συμμετεχόντων στους χώρους Εταιρείας Πληροφορικής, όπου έγινε παρουσίαση και επίδειξη των προηγμένων διαδικτυακών εφαρμογών που υλοποιεί η εταιρεία. Επίσης τα μέλη του προγράμματος πραγματοποίησαν πεζοπορία 7 χλμ σε μια κοιλάδα με τους διάσημους βράχους της Καππαδοκίας με τη χρήση συστήματος γεωγραφικού στίγματος GPS. Οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν και έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Κυβερνήτη και τον Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας, σε τοποθεσίας μοναδικής γεωλογικής ομορφιάς και σε ιστορικούς χώρους, χαρακτηρισμένους ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco. Επισκέφτηκαν τις κατακόμβες των πρωτοχριστιανών, εκκλησίες και μοναστήρια σκαμμένα στους βράχους με μοναδικές τοιχογραφίες, διάσημες τοποθεσίες με ανάγλυφους σχηματισμούς και αερόστατα, σύγχρονες ανασκαφές, ανατολίτικα παζάρια, καθώς και εργαστήρι κεραμικής τέχνης.

Εκτός από την επιμόρφωση στις νέες εκπαιδευτικές τεχνολογίες οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τους συναδέλφους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς και ιστορικής μνήμης.