✔ Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ στο Γιασμπερένι της Ουγγαρίας μέσω του προγράμματος Erasmus+


Στην Ουγγαρία, συγκεκριμένα στην κωμόπολη Jaszbereny, 60 χλμ. από την πρωτεύουσα Βουδαπέστη, πραγματοποιήθηκε η 4η διαπολιτισμική συνάντηση των χωρών-εταίρων του προγράμματος  Erasmus KA2 με τίτλο “Teaching and Learning with ICT (Διδάσκοντας και Μαθαίνοντας με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών”. Το διάστημα από 12 έως 19 Νοεμβρίου, 4 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί  (Δρακάκη Χριστίνα, Πελεκανάκη Ευαγγελία) του 4ου Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Ηρακλείου επισκέφτηκαν την πόλη Γιασμπερένι της Ουγγαρίας μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τουρκία.




Σε ένα τεχνικό και επαγγελματικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έγινε θερμή υποδοχή από τους Ούγγρους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ξεναγήθηκαν στους εργαστηριακούς χώρους του σχολείου και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν και συμμετείχαν  τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στη διενέργεια σχεδίων δράσης. 

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μάθημα αγγλικών  στο οποίο έγινε χρήση κινητών συσκευών και συγκεκριμένα ταμπλέτες (tablets). Κάνοντας χρήση της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας οι μαθητές αλληλεπίδρασαν με μαθητές από τις άλλες χώρες και εκπαιδεύτηκαν σε σύγχρονες τεχνικές Recording και Screen Mirroring.

Οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες σύγχρονες εφαρμογές οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έχοντας προετοιμαστεί από πριν, οι μαθητές έγιναν για λίγο εκπαιδευτές και δίδαξαν στους συμμετέχοντες της κινητικότητας ενδιαφέρουσες εφαρμογές όπως Photomath, Anthropo, Animoto, Wordle κ.α.

 Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές μετακινήθηκαν στην πρωτεύουσα της Ουγγρικής επαρχίας το Ζόλνοκ, όπου έχει ιδρυθεί υπερσύγχρονο Εργαστηριακό κέντρο. Αφού ξεναγήθηκαν στα σύγχρονα εργαστήρια Χημείας, Μηχανολογίας, Αυτοματισμού και Κατασκευών, παρακολούθησαν μάθημα Χημείας όπου  πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέροντα πειράματα.





Πραγματοποιήθηκε ακόμη επίσκεψη των συμμετεχόντων στους χώρους εταιρείας με διεθνή φήμη η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα χάραξης και κοπής αλουμινίου με απώτερο στόχο τη δημιουργία μικροελεγκτών αυτοκινήτου για όλες σχεδόν τις σύγχρονες βιομηχανίες αυτοκινήτων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους χώρους μιας βιομηχανίας, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν μουσεία στην περιοχή της κωμόπολης όπου διέμεναν, έχοντας την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Ακόμη συμμετείχαν σε μαθήματα χορού όπου εκπαιδεύτηκαν στο διάσημο  χορό “Csango ”, εξαιτίας του οποίου άνθρωποι από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στην κωμόπολη της Ουγγαρίας για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι. Τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές ενθουσιάστηκαν με την επαφή τους με τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής.





Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας την Βουδαπέστη, όπου επισκέφθηκαν τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.

Ολοκληρώνοντας και την τέταρτη κινητικότητα του προγράμματος αρκετοί από τους στόχους που αρχικά είχαν τεθεί έχουν επιτευχθεί. Συγκεκριμένα η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία έχει εκσυγχρονιστεί αφού όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί κάνουν χρήση  των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας. Επιπλέον οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν αναπτύξει  ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τους συναδέλφους και τους μαθητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.