✔ Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ στο Gizycho της Πολωνίας μέσω του προγράμματος Erasmus+



Στην Πολωνία πραγματοποιήθηκε η πέμπτη και τελευταία διαπολιτισμική συνάντηση των χωρών-εταίρων του προγράμματος  Erasmus KA2 με τίτλο “Teaching  and  Learning with ICT” (Διδάσκοντας και Μαθαίνοντας με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών).  Το διάστημα από 8 έως 15 Ιουνίου ένας μαθητής (Γιαννιδάκης Ζαχαρίας) και τρεις εκπαιδευτικοί  (Πελεκανάκη Ευαγγελία, Δανασής Κωνσταντίνος, Αναστασάκης Εμμανουήλ) του 4ου Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Ηρακλείου επισκέφτηκαν την κωμόπολη Gizycho (Γκιζίτσκο) της Πολωνίας μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τουρκία.


Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Λύκειο II Liceum Ogólnokształcące, όπου τους περίμενε θερμή υποδοχή τόσο από το διδακτικό προσωπικό όσο και από τους μαθητές. Ειδικότερα οι τελευταίοι είχαν εμπλακεί ενεργά στο πρόγραμμα δεδομένου ότι η Πολωνία είναι η συντονίστρια χώρα του προγράμματος.   Οι μαθητές του λυκείου της Πολωνίας σε ρόλο ξεναγού ξενάγησαν τους συμμετέχοντες τόσο στους χώρους του σχολείου τους, όσο και στα σημαντικότερα αξιοθέατα της κωμόπολης στην οποία διαμένουν. Οι μαθητές ακόμη, σε ρόλο εκπαιδευτικού, παρουσίασαν εκπαιδευτικές εφαρμογές οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στη διδακτική πράξη.

Οι μαθητές των υπόλοιπων χωρών παρουσίασαν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες σύγχρονες εφαρμογές οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το μαθητή του 4ου Εσπερινού Επάλ Ηρακλείου να παρουσιάζει την εφαρμογή  που δημιούργησε  στη γλώσσα προγραμματισμού Ruby, η οποία αποτελεί ένα ηλεκτρονικό μαθητολόγιο στο οποίο οι μαθητές μπορούν να διαχειριστούν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους και να κρατήσουν σημειώσεις για όλα τα μαθήματα μιας σχολικής χρονιάς  (https://student.planner.gr).



Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές μετακινήθηκαν στην κοντινότερη κωμόπολη της περιοχής το Όλστεν, όπου επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο εργοστάσιο της Alnea (http://www.alnea.pl/en), το οποίο δραστηριοποιείται στην κατασκευή μικροελεγκτών, κάνοντας χρήση της ρομποτικής και της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Ακόμη σε μια ανοικτή προς το κοινό εκδήλωση που σημειώθηκε στην κωμόπολη Gizycho παρουσιάστηκαν στους τοπικούς φορείς αλλά και στα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής οι δράσεις του προγράμματος και η πορεία που ακολουθήθηκε τα δυο χρόνια που προηγήθηκαν. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ομιλητές σε γνωστές εταιρείες όπως η Google μίλησαν για τη χρήση του cloud στη ζωή μας καθώς και για προχωρημένες τεχνικές χρήσης αυτού.

Ολοκληρώνοντας και την πέμπτη κινητικότητα του προγράμματος όλοι οι  στόχοι που αρχικά είχαν τεθεί έχουν επιτευχθεί. Οι εκπαιδευτικοί εκπαιδεύτηκαν στις νέες τεχνολογίες τις οποίες ήδη έχουν εντάξει στην εκπαιδευτική τους διαδικασίας. Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί ανέπτυξαν  ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τους συναδέλφους και τους μαθητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ιδιαίτερα συγκινησιακό ήταν το κλίμα κατά τη διάρκεια του αποχαιρετισμού όπου όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν υπόσχεση για μελλοντική συνάντηση.