✔ Μαθητές του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ εκτυπώνουν 3D προσωπίδες προστασίας από τον κορωνοϊό



Ένα σχολείο δεν αποτελεί απλώς έναν χώρο μάθησης, αλλά και ένα μέρος που στόχο έχει να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Οι μαθητές των Εσπερινών σχολείων διεκδικούν και κερδίζουν μια δεύτερη ευκαιρία στην ίδια τη ζωή και βρίσκουν τρόπο, παράλληλα, να προσφέρουν στην κοινωνία.
Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία αλληλεγγύης από την εκπαιδευτική κοινότητα του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ηρακλείου, έρχεται να συμβάλει ενεργά στον αγώνα εναντίον της πανδημίας.
Οι ενήλικοι μαθητές τις τελευταίες μέρες κατασκευάζουν 200 προστατευτικές προσωπίδες, χρησιμοποιώντας τους δικούς τους τρισδιάστατους εκτυπωτές στα σπίτια τους, με όλη την επικοινωνία να γίνεται διαδικτυακά.


Στη συνεργατική προσπάθεια συμμετέχουν οι Γιώργος Φασουλάς και Μανόλης Αποστολάκης, ενήλικοι μαθητές του Τομέα Μηχανολογίας, και τον συντονισμό έχει ο Γιάννης Γραμματικάκης, εκπαιδευτικός Μηχανολογίας και υποδιευθυντής του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ηρακλείου.
Οι προστατευτικές προσωπίδες θα διατεθούν σε νοσοκομείο της πόλης μας, για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Για την παραγωγή επιλέχθηκε το εγκεκριμένο 3D μοντέλο που χρησιμοποιείται διεθνώς και πληροί όλες τις προϋποθέσεις.
Αρωγός στην προσπάθεια στάθηκε εξαρχής η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, που ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος των υλικών της κατασκευής.
Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεων που αναπτύσσει το σχολείο, τονίζει στην “Π” ο διευθυντής του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ, κ. Μάρκος Αναγνωστάκης.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Γραμματικάκη, όμως αγκαλιάστηκε αμέσως από τους δύο τελειόφοιτους μαθητές. Ο κ. Φασουλάς έχει οικογένεια, εργάζεται στον Δήμο Ιεράπετρας και καταφέρνει να ξεκλέβει χρόνο για αυτό τον σκοπό, ενώ ο κ. Αποστολάκης είναι ιδιωτικός υπάλληλος και μένει στη Χερσόνησο.
Ο κ. Γραμματικάκης εξηγεί πως πριν από δύο περίπου χρόνια είχε διοργανωθεί μία ημερίδα, όπου είχε παρουσιάσει πώς λειτουργεί ο συγκεκριμένος εκτυπωτής. Τότε, μπήκε το… ζιζάνιο στους δύο μαθητές και προμηθεύτηκαν και οι ίδιοι.
Όταν προέκυψε αυτό το πρόβλημα, έκλεισαν τα σχολεία και η πανδημία του κοροναϊού μάς χτύπησε την πόρτα, ο κ. Γραμματικάκης σκέφτηκε πώς θα μπορούσε να συμβάλει και εκείνος στο να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης υγειονομικού υλικού από τα νοσοκομεία. Απηύθυνε κάλεσμα στους κ.κ. Φασουλά και Αποστολάκη, οι οποίοι αμέσως δήλωσαν “παρών”.
Στο πλευρό τους ήταν και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, καθώς η Ένωση των καθηγητών καλύπτει το κόστος της κατασκευής τους.
Ήδη 80 προσωπίδες είναι έτοιμες, η πρώτη πενηντάδα έχει συσκευαστεί, συνολικά θα κατασκευαστούν 200 που θα παραδοθούν όπως υπολογίζεται ως το τέλος της επόμενης βδομάδας στο νοσοκομείο.
Ο κ. Γραμματικάκης αναφέρει πως, πέρα από το κομμάτι της προσφοράς, η όλη διαδικασία έχει μία ακόμα σημασία, να φανεί πόσο μπορεί να συνδεθεί το σχολείο με την παραγωγή. Εξάλλου ο τομέας του είναι η Μηχανολογία. Τώρα πρόκειται για μία μικρής κλίμακας παραγωγή που θα μπορούσε, όμως, να περάσει στο επόμενο στάδιο.
Εξωτερικός συνεργάτης στην όλη προσπάθεια είναι ο κ. Γιάννης Ρομπογιαννάκης, μηχανικός, καθηγητής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.






✔ Ακούστε την συνέντευξη του Γιάννη Γραμματικάκη στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ 101,5, στη δημοσιογράφο Μαρία Ορφανάκη: