✔ «Η τρισδιάστατη εκτύπωση στην διδασκαλία»: Ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ηρακλείου

Την Τετάρτη 18/5/2022 από τις 17:00-20:00 πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση, με θέμα «Η τρισδιάστατη εκτύπωση στην διδασκαλία», από τον εκπαιδευτικό Μηχανολογίας του Σχολείου μας κ. Γιάννη Γραμματικάκη.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές χρησιμοποιούνται στα σχολεία εδώ και αρκετό καιρό, με ορισμένα σχολεία να έχουν δημιουργήσει τα δικά τους εργαστήρια τρισδιάστατης εκτύπωσης.  Άλλα έχουν χρησιμοποιήσει τρισδιάστατα εκτυπωμένα μοντέλα για να βοηθήσουν τους μαθητές τους ναοπτικοποιήσουν θεωρητικά ή και ψηφιακά διδακτικά αντικείμενα και να ενισχύσουν τη συμμετοχή των μαθητών σε θέματα, Φυσικών  Επιστημών, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά.

Η  χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην εκπαίδευση, μας βοηθά να φέρουμε  αντικείμενα από την οθόνη του υπολογιστή στον πραγματικό, φυσικό κόσμο - και στα χέρια των μαθητών για επιθεώρηση και ανάλυση.


Ακολουθούν μερικά μόνο παραδείγματα για το πώς τα σχολεία και οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή στην τάξη:

- Στο μάθημα της Ιστορίας μπορούν να εκτυπώσουν ιστορικά αντικείμενα προς εξέταση

- Στο μάθημα της Γεωγραφίας μπορούν να εκτυπώσουν τοπογραφικούς, δημογραφικούς ή πληθυσμιακούς χάρτες

- Οι μαθητές της Χημείας μπορούν να εκτυπώσουν τρισδιάστατα μοντέλα μορίων

- Στο μάθημα της βιολογίας μπορούν να εκτυπώσουν κύτταρα, ιούς, όργανα και άλλα αντίστοιχα αντικείμενα.

- Οι μαθητές στο μάθημα των  μαθηματικών μπορούν να εκτυπώσουν τρισδιάστατα μοντέλα προβλημάτων προς επίλυση .

Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου.