✔ Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας

 

Δράση της Ειδικότητας Βοηθών Φαρμακείου

Την Πέμπτη 12/5/2022, μαθητές και μαθήτριες τριών τμημάτων του τομέα Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας της Β΄ και Γ΄ τάξης του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ηρακλείου, επισκέφτηκαν το κτήμα ΛΑΓΚΟΣ με αρωματικά βότανα και φυτά στα πλαίσια των μαθημάτων της Φαρμακογνωσίας, Κοσμητολογίας και Φαρμακευτικής Τεχνολογίας.

Οι μαθητές παρατήρησαν και αναγνώρισαν από κοντά τα φαρμακευτικά βότανα που φύονται στην Κρήτη με την βοήθεια του ιδιοκτήτη του κτήματος Κο Μανόλη Πετακάκη και έμαθαν τις ιδιότητες, τις δράσεις και την φαρμακολογική χρήση τους. Έπειτα έγινε συλλογή ανθέων υπερικού (σπαθόχορτου-βαλσαμόχορτου), από τους μαθητές.


Επίσης έγινε από την Κα Χριστίνα Σκούρα, μια μικρή εισήγηση για τις δράσεις των αιθερίων ελαίων στην ψυχολογία του σώματος για υγεία και ευεξία και πραγματοποιήθηκε επιτόπια άσκηση και ενεργειακός έλεγχος στους μαθητές με σκευάσματα αιθέριων ελαίων και ανθόνερων που είχαν παρασκευαστεί από την Ιδιοκτήτρια Κα Σκούρα. Αναφορά του βιβλίου Φαρμακογνωσίας κεφ.11 και σελ.167-183

Ακόμη έγινε επίδειξη Παρασκευής σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο με βιολογικό ελαιόλαδο πιστοποιημένο του κτήματος αναφορά στο βιβλίο της Κοσμητολογίας κεφ.12 και Παρασκευή σπαθόλαδου από σπαθόχορτο-βαλσαμόχορτο που φύεται στο κτήμα, με την διαδικασία της Εξανθοσμίας, όπως αναφέρεται στο αναλυτικό πρόγραμμα του Εργαστηριακού οδηγού της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, 2-3η εργ. ασκ., σελ.51.

 Η εμπειρία ήταν αξέχαστη για όλους και πρόσθεσε στους μαθητές καλύτερη εντύπωση των γνώσεων του Εργαστηρίου αλλά και των Θεωρητικών μαθημάτων της Ειδικότητας για την χρήση τους στην καθημερινή ζωή αλλά και την εργασία τους ως Βοηθοί Φαρμακείου αργότερα.

Η επίσκεψη ήταν μια πρωτοβουλία της Κας Μπούρα Δέσποινας καθηγήτριας ΠΕ8701 (Φαρμακοποιού) υπεύθυνης Εργαστηρίου Βοηθών Φαρμακείου και στην επίσκεψη-δράση συμμετείχαν και οι καθηγητές Πόπη Νινιράκη ΠΕ8702 και Γιώργος Στρατάκης ΠΕ8702, Καθηγητές Νοσηλευτικής.