✔ Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ στην Τρνάβα της Σλοβακίας μέσω του προγράμματος Erasmus+




Στην Τρνάβα της Σλοβακίας πραγματοποιήθηκε η 2η διαπολιτισμική συνάντηση των χωρών-εταίρων του προγράμματος Erasmus KA2 με τίτλο “Teaching and Learning with ICT. Αναλυτικότερα το διάστημα από 26 Μαρτίου έως 1 Απριλίου, 2 μαθήτριες και 2 καθηγητές (Πελεκανάκη Ευαγγελία, Λουλάκης Νικόλαος)  του 4ου Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Ηρακλείου επισκέφτηκαν ένα μοντέρνο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (SOSE) στην πόλη Τρνάβα, στο οποίο λειτουργούν πολλές ειδικότητες. Στόχος του σχολείου είναι να προικίσει μεταξύ άλλων τους μαθητές με εφόδια για την μετέπειτα απασχόλησή τους σε γραφεία, επιχειρήσεις και οργανισμούς. Στη συνάντηση μετείχαν, εκτός από τη χώρα υποδοχής, μαθητές και καθηγητές από την Πολωνία, την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Αρχικά οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν και συμμετείχαν  τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στη διενέργεια σχεδίων δράσης.  Ακολούθησε θερμή τελετή υποδοχή από τη χώρα υποδοχής.

 Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν γνωστά και άγνωστα εκπαιδευτικά εργαλεία. Κάθε ομάδα μαθητών ανέλαβε να εκπαιδεύσει τόσο τους καθηγητές όσο και τους μαθητές στη χρήση εκπαιδευτικών λογισμικών. Η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς οι μαθητές ανέλαβαν με ιδιαίτερο ζήλο το ρόλο του εκπαιδευτικού. Οι μαθήτριες από την Ελλάδα παρουσίασαν το λογισμικό Prezi. Εκπαίδευσαν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη χρήση του λογισμικού και ολοκλήρωσαν την παρουσίαση τους  με ένα tutorial το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στη σχολική τάξη για τη διδασκαλία του Prezi.

Σε επόμενη συνάντηση οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στη δημιουργία ιστοσελίδων μέσω του Wix. Για το σκοπό του προγράμματος δημιουργήθηκε από τη χώρα υποδοχής το site http://www.sose-trnava.edu.sk/ict/index.html στο οποίο παρουσιάζονται τόσο στοιχεία από τα σχολεία των συμμετεχόντων, όσο και οι δράσεις του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Τρνάβα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πόλη και να τύχουν της θερμής υποδοχής του δημάρχου της. Επιπλέον ξεναγήθηκαν σε ιδιαίτερης  πολιτιστικής σημασίας μέρη όπως το Smolenice Castle, το Red Stone Castle και το κάστρο Dolna Krupa, όπου ο Μπετόβεν συνέθεσε τη Σονάτα του Σεληνόφως. Ακόμη είχαν την ευκαιρία να  επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στα σημαντικότερα μέρη της Σλοβακικής πρωτεύουσας, της Μπρατισλάβας και να θαυμάσουν από κοντά το μεσαιωνικό κάστρο της.

Εκτός από την επιμόρφωση στις νέες εκπαιδευτικές τεχνολογίες οι μαθητές και οι καθηγητές ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τους μαθητές και καθηγητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τόσο οι μαθήτριες όσο και οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στην πόλη του Ηρακλείου γεμάτη υπέροχες εικόνες, γλυκές εμπειρίες και αναμονή για την επόμενη συνάντηση των συμμετεχόντων του προγράμματος.